Sunday 19 December 2010

Tried and Tested: Rocky Road (to Heaven)



Last year Our Boy and I made for the first time Nigella's Rocky Road and it is divine! It has already made its place in our annual "must have's" for Christmas.
I have renamed it
"Rocky Road (to Heaven)".
Please don't think about the calories...

You need:
250g dark chocolate, chopped
150g milk chocolate, chopped (we actually prefer to use only dark chocolate)
175g butter, softened, plus extra for greasing
4 tbsp golden syrup
200g Amaretti biscuits (you can use other types of bisquits if you have a particular favorite)
150g shelled Brazil nuts (optional)
150g red glacé cherries
125g mini marshmallows

1 tbsp icing sugar
edible glitter, to decorate (optional)

 
How to do it:
1.Place the dark and milk chocolate pieces into a heavy-based pan with the butter and golden syrup and cook over a low heat to melt and combine.
2.Place the amaretti biscuits into a freezer bag and bash with a rolling pin to make crumbs of various sizes.
3.Place the Brazil nuts into another freezer bag and bash in the same way.
4.Take the pan of melted chocolate mixture off the heat and add the crushed biscuits and nuts.
5.Add the glacé cherries and mini marshmallows.
6. Fold the mixture carefully to coat all with the syrupy chocolate mixture.
7. Pour the mixture into a 25cm/10in x 30cm/12in greased and lined baking tray and smooth the surface as much as possible - don't worry - it will look bumpy
8.Refrigerate for two hours, or until firm enough to cut. Dust with icing sugar, then sprinkle with edible glitter if you wish.
9.Remove the block of rocky road from the tray and cut into sensibly sized pieces
- at your discrection...

;-)

7 comments:

  1. Vad gott det ser ut Mette!
    Hoppas du hade en skön visit hemma i norr =)
    Kram

    ReplyDelete
  2. Å, det hørtes godt ut! Og det er vel ikke så nøye med litt kalorier nå i julen:-)
    Ha en fin førjulsinnspurt!

    Klem

    ReplyDelete
  3. Hei, jeg har også oppdaget Rocky Road denne julen, det er jo bare sååååå godt. Vi fikk det av en svensk venn som har brukt Leila sin oppskrift, en kjent svensk kokebokforfatter, den var også kjempegod. Med pistagenøtter, dumle karameller, marshmallows og peanøtter. Det hele er bare himmelsk.

    ReplyDelete
  4. nei ingen skal telle kalorier i jula. Det er mellom nyttår og jul det. Nå skal vi jo bare kose oss. Det er jeg veldig god til. Dette så veldig godt ut da. Ønsker deg og dine en herlig jul og takker deg for alle dine koselige kommentarer i året som gikk

    ReplyDelete
  5. Oh my.. Ser og høres dielig ut :)
    Midt i blinken hos oss tenker jeg..

    Ønsker deg en finfin innspurt og fantastisk julehelg!

    Klem til deg fra Tove

    ReplyDelete
  6. Det så virkelig smaskens ut!!
    Jeg ELSKER sjokolade!:-)
    Tror ikke jeg prøver meg på denne i år, men kanskje jeg får ånden over meg neste jul:-)!?
    Ha en herlig siste uke før jul!
    Klem fra størstepia

    ReplyDelete
  7. Dæven det hørtes godt ut! Svigermor har bursdag lille nyttårsaften og det skal feires hos oss. Får se om det kanskje lages noe slikt da, hvis det ikke er hauger igjen av all konfekten jeg allerede har laget.

    Catje

    ReplyDelete

Pinterest