Tuesday, 24 January 2012

Tried and Tested: Macaroons In The Making

a poor picture taken in haste with my IPhone
Our Boy and I fell in love with macaroons when we were in France last summer.
Almost every night we would share 1 macaroon as we strolled around the warm streets after dinner. I must say we were very good in controlling ourselves!
I have always heard that macaroons are so hard to make so I had always put of trying.
As I was watching Lorraine Pascale on TV last night I thought it was time to give it a go.
At least her method makes it really easy:

Combine:
125 grams of icing sugar with
125 grams of finely ground almonds (I had a bag of ready ground almonds ready)
40 gram egg whites (it is important to weigh the egg whites)
Add food colouring, if you want (I didn't have any to hand)
In a clean bowl, whisk
40 grams of egg white till they are semi-stiff peaks
In a pan:
melt 110 grams of sugar and
2 tablespoons of water
and let it become syrupy (about 115 degrees if you have a thermometer)
Add the sugar syrup to the egg whites and whisk briskly till it is all shiny and stiff
Finally, combine the egg whites with the almond paste and stirr well.
Fill a piping bag and pipe small circles onto a baking parchment about 2 cm apart.
Once the tray was full I slammed it 2 or 3 times on a flat surface and this flattened them.
Leave the uncooked macaroons to set forming a nice skin on them for about 30 mins before baking them on 170 degrees for 12-15 mins.
I didn't have any particular filling to hand, but just used some jam and sandwiched them together two and two (Lorraine used whipped cream).
I was really pleased with this quick attempt and they were an instant hit!
Now I want find a good recipe for our favourite filling from France - salted caramel!
Anybody got any tips?

8 comments:

  1. Gurimalla, så flink du er !!
    Dette hadde jeg aldriturt å prøve meg på....serjo så proffe ut :)

    Kjøpte meg en cupcake med hjem, for ett utvalg det er her i England, me like ;)

    ReplyDelete
  2. Mmm de var lekre og smaker sikkert himmelsk,flinka. :))
    Klem fra Mette.

    ReplyDelete
  3. Hei på deg.
    Så flotte, ser helt "proffe ut" ;))
    Ønsker deg en riktig glad onsdag.
    Klem, Monica

    ReplyDelete
  4. Jeg har ikke smakt sånne engang, og enda har jeg lyst til å lage! Vet de kan lages ganske så lavkarbo også, så jeg får vel forsøke meg. Skal bort på lørdag og da pleier jeg å ha med kake. Kanskje jeg skal prøve meg på slike? :)

    ReplyDelete
  5. Hei, disse så virkelig gode ut. Jeg er sjelden i bakehumør...var det ofte før:) Nå bakes det kun til store dager..knapt nok da:O)
    Her er det for kaldt for øyeblikket og jeg regner med Røros tar kaka der;)
    Nyt uka videre, klem fra mæ;)

    ReplyDelete
  6. Ser unektelig godt ut!!

    Jeg har bakt kanelsnurrer i dag, nam,nam.... :O)
    Klem

    ReplyDelete
  7. Mmmm - jeg bare elsker makroner - finnes ikke bedre!
    Men, jeg har aldri turt å prøve..

    Huff så trist, Mette. 3 tragiske hendelser. Ord blir så fattige, men det gjør godt å tenne lys og minnes :)

    Klem fra Tove

    ReplyDelete
  8. Disse så jo bare fantastisk gode ut!!;)
    Flink du!!;)

    Men fy så dårlig samvittighet jeg har, for nå er det altfor lenge siden jeg var innom deg. Ser at du hadde en trist helg forrige helg. Huff, så trist;( Føler med deg!!!
    Og gratulerer SÅ mye med å vinne togbilletter, det hørtes jo fantastisk ut! Visste ikke at de hadde en julekalender på NSB, jeg!?;)

    Ang spm ditt så husker jg ikke hva fargen i gangen heter. Boksen står nede hos svigers, så hvis jeg husker det, så skal jeg sjekke neste gang jeg er der. (men jeg er litt glemsom, tihi, så spør gjerne igjen!!;) Den er iallefall lys, lys grå.

    Håper du får en super helg med besøk hjemmefra;)!
    Stor klem fra størstepia

    ReplyDelete

Pinterest