Friday 15 October 2010

Tried and Tested: Autumnal Soup Idea

The shops are full of pumpkins (not just for carving for Halloween, you know!) and butternut squash this time of year which are perfect for deliciously warming and filling autumnal soups.
And the colour of the soup becomes amazing! 
I rarely make the same soup twice as it all depends on what is in my larder at the time...



Here is this week's soup:

Fry some
  • onion,
  • garlic,
  • a couple of stalks of chopped up celery
chop up and add
  • a large butternut squash
  • 2 carrots
  • 2 parsnips
  • 2 potatoes
  • 2 stock cubes
  • enough water to cover the vegetables
Let it cook till the vegetables are soft and use a handheld blender to whizz it all up. You don't have to blend the cooked vegetables, but I think this improves the flavour.

Add
  • 1 tin of chickpeas
  • 1 pack of bacon which has been cut into small pieces and fried
  • season to taste
Serve with chunky pieces of bread

Tip: The Professor and Our Boy always add a tsb or two of vinegar (balsamic or red wine vinegar) to their soup bowls.
This gives it a bit different, but interesting taste.
And as The Professor would say -
"all food can be improved with a little parsley".

6 comments:

  1. Mmmmm. Dette så nydelig ut!!!
    Skikkelig varmende høstsuppe.

    Herlig kommentar fra professoren :)

    GOD HELG!

    Her er nydelig høstvær..

    Klem fra Tove

    ReplyDelete
  2. Jeg har aldri laget noe av gresskar, men den suppen så da utrolig spenstig ut....

    De er i alle fall enige, Professoren og Ingrid Espelid Hovik om persillen....

    Ha en fin helg og lykke til med kveldens middag.

    ReplyDelete
  3. Heisan!
    Nå ble jeg 'over the moon' glad! Jeg brukte å få denne suppen servert av en dame jeg kjente i England, hun brukte vel pumpkin istedet for butternut squash, og himmelsk god. Nå skal jeg prøve denne i alle fall. Tusen takk for oppskriften! Ha en riktig god helg.
    Klem fra Sølvi

    ReplyDelete
  4. Denne ser deilig ut! Men hva er "butternut squash" på norsk? kan jeg bruke gresskar i steden?

    Tone :)

    ReplyDelete
  5. Hei Tone,
    Gresskar gar helt fint - blir nydelig suppe. Har ikke klart a finne hva Butternut Squash heter pa norsk - tror kanskje man kan si en type gresskar. Den er gul/beige pa utsiden og gul/orange (som du ser pa bildet) inni.

    klem Mette

    ReplyDelete
  6. Nam - deilig! Fant butternut i butikken i går, og laget denne til Kristin som har halsbetennelse. Kuttet ut kikerter og bacon, men hadde på frisk koriander. Med en liten dash balsamico ble det supergodt!

    ReplyDelete

Pinterest