Tuesday 31 May 2011

Tried and Tested: Cinnamon Rolls



The Dough:
10 dl flour

1 dl sugar

¾ ts ground cardamom 
(optional - I put three pods in the milk and removed them before adding the dry ingredients)
100 gr  butter
3 dl milk 
1 egg 
1 1/2 tsp of  yeast 


Filling:
Spreadable Butter
Cinnamon
Brown Sugar

Powder sugar for dusting when cooled


How to do it:

Melt butter, add milk and heat till it is lukewarm.
Add yeast to this mix
Mix in the egg and sugar and add the flour with the cardamom
Let the dough rise (double in size) for 30-45 mins.



Divide the dough into four balls.
Roll each dough ball into a triangular shape and spread some butter/cinnamon/brown sugar on it.
Roll into a sausage shape.
Cut into approx 3 cm thick pieces and place tightly in a well greased baking tin. 
Let them rest for 30 mins to 1 hr.


Bake in the middle of the oven for 12-15 mins on 225°C.

Dust with powder sugar when cooled.

8 comments:

  1. Ingenting er så godt som fersk gjærbakst!! Men ikke helt forenelig med matplanen jeg har før sommerferien...... Sukk! Ha en fin dag!!:-) AnneK

    ReplyDelete
  2. Farlig fristelser å komme med en mandag, Mette!
    Så på klippet av JM. Ha, ha! Han er rå-bra! Han er på NRK2 og jeg prøver å få det med meg hvis jeg husker det. :)

    Ønsker deg en fin ny ukestart!

    Klem,
    AW

    ReplyDelete
  3. De så fantastiske ut Mette!!
    Tror jeg må få bakt litt igjen snart:-)
    God tirsdag til deg!
    Klem fra størstepia

    ReplyDelete
  4. looking forward to following you:) you´ve got a new fan!

    ReplyDelete
  5. Mmmm - det er sååå godt!
    Cinnamon Rolls er gode barndomsminner fra ferier i USA..
    Stooore (selvsagt er de ekstra store i USA) på cafe i gangavstand.. Kjenner nesten lukten bare av tanken :)

    Nyt dagen!

    Klem fra Tove

    ReplyDelete
  6. Jisses vad mumsigt med bullar!
    Tyvärr är jag helt värdelös på baka vetebullar =( Allt sånt som ska jäsa blir hårt och torrt då jag bakat...
    Vad är trixet?

    Klem
    /Nellie

    ReplyDelete
  7. Hei Nellie,
    prov a vaere litt mere generos med vaesken nar du baker med gjaer. Ha litt mere vann/melk i den slik at den er litt mere klissete/klebrig.

    Lykke til med gjaerbaksten!
    klem mette

    ReplyDelete

Pinterest